Theremin, La veu electromagnètica

Plantejament i continguts

Theremin dels anys 30
Theremin dels anys 30

El theremin crea una gran fascinació en el públic donat l'espectacular de la seva posada en escena i el diferent que és a qualsevol altre instrument musical. L'objectiu és, mitjançant un repertori de cançons i unes explicacions, presentar i donar a conèixer el theremin en el nostre país, 90 anys després de la seva invenció! i aprofitar les seves peculiars característiques per a tractar nombrosos continguts que seran molt útils tant per els estudiants com el professorat.


 

Actuació en una escola
Actuació en una escola

Música:

S'expliquen conceptes com les caixes de ressonància, les diferents famílies d'instruments, el to, volum, dinàmiques, tècniques d'execució amb theremin, etc.  

 

Física/Electrònica:

Es tracten aspectes com el so, la freqüència, l'electromagnetisme, oscil·ladors, les ones, l'efecte Doppler, el principi heterodí, etc. En el cas de l'assignatura d'electrònica el professor pot proposar als alumnes la fabricació d'un theremin amb l'aportació per part nostre dels plànols i instruccions.

Ultimátum a la terra
Ultimátum a la terra

Cinematografia:

El theremin des de el seu naixement ha estat sempre vinculat al cinema. Va aparèixer per primera vegada en una de les primeres pel·lícules sonores produïdes a Rússia en els anys 30. Posteriorment va triomfar en les produccions de ciència-ficciò i terror fetes a Hollywood durant els anys 40 i 50 gràcies als estranys sons que se li pot treure al instrument. Amb algunes de les obres interpretades s'explicarà la història d'aquest instrument en relació al cinema; apunts sobre les primeres produccions que ho utilitzen, com "Recorda"(Alfred Hitchcock) o "Ultimátum a la terra" (Robert Wise) o compositors de bandes sonores que van engrandir l'instrument com Miklós Rózsa o Bernard Hermann.